Je Instagram foto's downloaden voor een back-up (2024)

Zo nu en dan een back-up maken van je foto’s is altijd een goed idee. Wist je dat je ook heel makkelijk je Instagram foto’s downloaden kunt via een functie in de app? Altijd handig om te hebben!

Wat eenmaal online staat is niet zomaar weg. Toch? Dat klopt, maar het zal niet de eerste keer zijn dat een Instagram account wordt gehackt. Het kan dus zomaar zijn dat je van het ene op het andere moment al je Instagram foto’s kwijt bent. En omdat je account misschien al jaren bestaat is de kans groot dat er honderden of misschien wel duizenden foto’s op jouw Insta staan. Op mijn account staan er inmiddels al 1.580!

Maar het kan ook zo zijn dat je bezig bent met een fotoalbum en foto’s van je Instagram hiervoor wilt gebruiken. Of dat je je account wilt opzeggen maar niet al je beelden kwijt wil zijn. Redenen genoeg dus om al je foto’s van je Instagram te downloaden. Deze optie zit gewoon in de app, dus kijk mee hoe je dit kunt doen.

Stap voor stap je Instagram foto’s back-uppen

Een back-up maken van je foto’s op Instagram gaat makkelijk. Ga naar de app en zorg dat je op je profiel pagina zit. Hierna kun je rechts boven op de drie streepjes klikken voor het menu. Ga vervolgens naar ‘instellingen’.

Je Instagram foto's downloaden voor een back-up (1)

Wanneer je in je instellingen van Instagram zit zie je de optie ‘beveiliging’. En onder dit kopje staat de button ‘Gegevens downloaden’. Klik hierop en je krijgt het e-mailadres te zien waar de downloadlink naartoe gestuurd wordt. Wil je je Instagram foto’s downloaden en de link op een ander e-mailadres ontvangen, dan verander je het adres hier. Dit heeft verder geen effect op je account.

Je Instagram foto's downloaden voor een back-up (2)

Om ervoor te zorgen dat niet iedereen die jouw telefoon in handen krijgt je foto’s kan downloaden, zul je eenmalig je wachtwoord moeten invullen voordat de back-up van je Instagram foto’s gemaakt wordt. En dan is het wachten geblazen. Het kan tot 48 uur duren voordat je download beschikbaar is. Zodra hij gereed is ontvang je een e-mail met een link voor het downloaden van je Insta foto’s.

Je Instagram foto's downloaden voor een back-up (3)

Wat krijg ik in mijn Instagram download?

Het downloaden van de bestanden gaat simpel. In de e-mail staat een button met een link die 4 dagen geldig is. Je klikt op de button en voert nogmaals je inloggegevens in. Daarna kun je de bestanden downloaden naar je computer of ander apparaat. Wanneer je de map eenmaal op je computer hebt staan ziet dat er als volgt uit. De map heeft de datum van de dag dat je hem download. Hierin zitten naast je Instagram foto’s en Instagram stories, ook files met onder andere informatie over je likes, hashtags en je profiel. Niet dat je hier echt iets aan hebt, maar toch.

Je Instagram foto's downloaden voor een back-up (4)

In de map ‘Photos’ zitten alle foto’s die in je feed staan. Ze zitten in mapjes met de datum van het jaar en de maand dat ze geplaatst zijn. De bestandsnamen zijn random, dus in de mapjes per maand zitten de foto’s niet op volgorde. Verder heb je ook een mapje ‘profile’, hierin zitten de de foto’s van je profielafbeelding. Mocht je deze regelmatig veranderen, dan vind je die foto’s dus op deze plek. Als laatste heb je een map genaamd ‘stories’. En zoals je al verwacht, zitten hier back-ups van je Instagram Stories in. Net als bij de foto’s zijn ook de Instagram Stories opgeslagen op datum in mapjes per maand.

Hoe is de kwaliteit?

En nu de grote vraag… hoe zit het met de kwaliteit? De Instagram foto’s zijn allemaal verkleind tot 1080 x 1080 pixels op 72 dpi, de resolutie die Instagram aanhoudt voor de afbeeldingen. Dus ook als je de foto’s groter hebt geupload, dan zijn ze na de download allemaal in dit formaat. De bestanden zijn tussen de 100kb en 250kb voor een foto, ze zijn dus ook flink gecomprimeerd. Voor een prima fotoprint kun je dan ongeveer 18 x 18 cm aanhouden (150 dpi). Als je ze veel groter dan dat gaat gebruiken, worden ze onscherp en krijg je pixels te zien.

Instagram Stories downloaden is waarschijnlijk minder nuttig dan je foto’s. Deze zet je waarschijnlijk niet snel in een fotoalbum. Maar mocht je dat toch willen dan dan is het goed om te weten dat deze afbeeldingen 1080 x 2076 pixels zijn. Net zo breed dus als de foto’s van je feed, maar een stuk hoger zoals je gewend bent.

Je Instagram foto's downloaden voor een back-up (5)

Hoe kan ik mijn foto’s veilig bewaren?

Wil je meer weten over het veilig opslaan en bewaren van al je beeldmateriaal en andere digitale bestanden? Lees dan ook zeker eens het artikel met tips over veilig back-uppen. Zeker voor de bestanden die alleen op je computer staan is het goed om een veilige tweede plek te bedenken. Dat kan in de cloud, maar ook op een externe harde schrijf die je vervolgens op een andere plek kunt bewaren.

Wist jij dat je een back-up van je Instagram foto’s kon maken? En dat een back-up maken zo nu en dan heel goed is voor de veiligheid van je bestanden? Hopelijk heb ik je hiermee op weg kunnen helpen!

Je Instagram foto's downloaden voor een back-up (6)

Je Instagram foto's downloaden voor een back-up (7)

Evelien // Fotografille

Evelien is eigenaresse van Fotografille en is grafisch ontwerper / online marketeer van beroep. Woont in het gezellige Tilburg en fotografeert in haar vrije tijd voornamelijk in het theater en op reis. De mooiste foto's vind je natuurlijk hier, maar ook op Instagram. Heb je vragen? Stel ze gerust!

Je Instagram foto's downloaden voor een back-up (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 5899

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.